a

Preporuke za čitanje u izolaciji

Preporuke za čitanje u izolaciji

Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica, predlaže sljedeće naslove za čitanje uz poruku: Sa knjigom nisi sam! Sa knjigom nisi izolovan!

Prva knjiga Moje borbe Karl Uvea Knausgora početak je monumentalnog autobiografskog djela u šest tomova. U prustovskim reminiscencijama, ovaj autor bespoštedno govori o sebi, svom životu, ljudima iz svog okruženja, o svojoj prošlosti i sadašnjosti. Onaj o kome se piše ujedno je i onaj koji piše, a njegova sjećanja su materija naracije i njen glavni materijal. Pa ipak, Moja borba nije klasična autobiografija.

Knausgor sve vrijeme balansira po ivici između realnosti i fikcije, poigravajući se konceptima sjećanja i stvaralaštva, njihovom pouzdanošću i uzajamnom zavisnošću. Ovo je i vješta književna konstrukcija u kojoj se esejistička razmišljanja o smrti i percepcija realnosti povezane s njom miješaju sa smrću autorovog oca i njegovim složenim i problematičnim odnosom s njim. Moja borba je autobiografija koliko i roman, ispovijest koliko i esej, knjiga o vremenu, sjećanju, stvarnosti i smrti koliko i priča o jednom ocu i sinu.

Serijal je postigao veliki uspjeh u Skandinaviji i u svijetu, ali je izazvao i velike kontroverze zbog otvorenosti s kojom autor piše o stvarnim ličnostima i događajima. Pokrenuo je i niz rasprava o odnosu realnog i fiktivnog, biografskog i književnog, ali i moralnog u umetnosti – takozvanu Knausgor debatu.

Moja borba po značaju i uticaju prevazilazi književne okvire. Ova knjiga je postala globalni kulturni fenomen, predmet analiza i studija i moćan artefakt vremena, od onih djela po kojima će se pamtiti prve decenije XXI vijeka.

Karl Uve Knausgor (Karl Ove Knausgård) rođen je 1968. u Oslu. U Bergenu je studirao istoriju umjetnosti i književnost. Šestotomni autobiografski roman Min kamp (Moja borba) izlazi u periodu 2009‒2011, postiže veliki uspjeh u Skandinaviji i u svijetu, dobija nekoliko nagrada i nominacija. Samo u Norveškoj prodat je u 600.000 primjeraka. Njegova djela dosad su prevedena na više od dvadeset jezika, a osim pisanjem, Knausgor se bavi i izdavaštvom.

Izvor: https://www.booka.rs/book-author/karl-uve-knausgor/

uhvati zeca

Luis Kerol i Elena Ferante u potrazi za belim zecom susreli su se u Zemlji čuda na brdovitom Balkanu. Nema tako crne noći kao one kroz koju kao kroz fantazmagoriju putuju dve bivše prijateljice u priči poput prosutog mastila raširenoj belinom papira. Gotovo kao Alisino spuštanje u utrobu sna, roman „Uhvati zeca“ formira Rošrahovu mrlju sećanja na jedno detinjstvo, prijateljstvo, jednu ljubav i jednu zemlju. Šta će otkriti na kraju putovanja, novi početak ili se sve užižilo u zenici zečjeg oka, to je ona mreža iščekivanja koju Lana Bastašić plete od samog početka.

„Uhvati zeca“ je prvi roman u našoj književnosti o ženskom prijateljstvu u svojoj nimalo romantičnoj verziji. Bilo je očekivano da će se u 21. veku i kod nas pojaviti narativ o komplikovanom i u isto vreme opčinjavajućem odnosu dve osobe povezane suprotnostima od rođenja do konačnog buđenja. Ako je buđenje uopšte moguće u jednoj napaćenoj zemlji čuda gde nikada nije do kraja jasno na kojoj strani ogledala se nalazimo.
Jasmina Vrbavac 

Lana Bastašić (1986) piše kratke priče. Posjeduje: jedan stari klavir, fejk japansku sablju i djedinu mašinu za kucanje. Doručkuje čokoladu. Vjeruje u paralelne svijetove. Kad poraste biće kubanska konobarica. Sve drugo nije toliko važno.

Izvor: https://www.delfi.rs/knjige/127809_uhvati_zeca_knjiga_delfi_knjizare.html

Pjesnikinja Barbara Delać za FOS: Bilo bi lijepo da nam ...

Kotoranka Barbara Delać je dobila ,,Brankovu nagradu” koju dodjeljuje Društvo književnika Vojvodine”  za 2018. godinu za prvu zbirku pjesama „Tomorrowland“. Ova zbirka je najsnažniji glas prošlogodišnje produkcije, istakao je žiri Brankove nagrade, budući da je poetički i idejno relativno jasno artikulisana i pozicionirana u kontekstu savremene kulture.

„U vremenu u kome se pjesništvo po pravilu delegira u privatnost i uspostavlja kao nizanje ličnih šifri bez jasnog usmjerenja, Barbara Delać progovara otvorenom leksikom o pitanjima koja nas se svih tiču, istovremeno radosno i antagonistički, pokazujući značajnu svijest o pravcu u kom savremeno pjesništvo može da djeluje”, piše u saopštenju žirija.

Barbara Delać rođena je 1994. godine u Kotoru. Diplomirala je na studiju moderne i savremene teorije umjetnosti. Finalistkinja je Ratkovićevih večeri poezije (Bijelo Polje) i Rukopisa (Pančevo). Od 2015. godine aktivan je član Foruma mladih pisaca koji se od 2015. godine okuplja u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici. Lauret je 32. Festivala mladih pjesnika u Zaječaru, i pobjedom na ovom konkursu omogućila je štampanje svoje prve knjige poezije koja nosi naziv „Tomorrowland“. Takođe, dobitnica je nagrade Robert Bosch fondacije “Travel to Europe” među deset najboljih studenata Crne Gore.

Izvor: https://montenegrina.net/fokus/barbara-delac-dobitnica-ovogodisnje-brankove-nagrade/