a

Dani Kine u Kotoru

Dani Kine u Kotoru

Povodom Proljećnog festivala i ulaska u godinu Tigra, JU Kulturni centar ‘Nikola Đurković’ Kotor organizuje niz kulturnih događaja pod nazivom ‘Dani Kine u Kotoru’ koji će trajati od 3-15 februara i time obilježiti najživlji i najvažniji tradicionalni praznik prijateljskog naroda Kine. Kroz saradnju sa NR Kinom na brojnim poljima, prije svega kulture i ekonomije na lokalnom nivou i prijateljske odnose sa pobratimskim gradom Xi’an-om već dugi niz godina potvrđuje se tradicionalno prijateljstvo naših naroda. Proljećni festival odnosi se na prvi dan prvog mjeseca lunarnog kalendara – kinesku Novu godinu koja ove godine pada u utorak, 1. februara. Ovaj praznik naziva se Proljećni festival, budući da se slavi krajem zime i početkom proljeća. Proslave u Kini traju 16 dana od kojih se prvih sedam smatra javnim praznikom.

U okviru ‘Dana Kine’ u Kotoru će biti organizovana tri događaja.

-Izložba fotografija pobratimskog grada Xi’an-a pod nazivom ‘Očaravajući Xi’an-spoj drevnog i savremenog’ biće postavljena u Staklenoj galeriji Kulturnog centra ‘Nikola Đurković’ Kotor i biće otvorena od 3. do 15. februara. Izložba se organizuje u saradnji sa Kancelarijom za međunarodnu saradnju Opštine Kotor i Kancelarijom za spoljne poslove grada Xi’an.

-Edukativno-kreativna radionica za osnovce pod nazivom ‘Godina Tigra’ održaće se u petak, 4. februara od 17 do 18:30 časova.

-Promocija ekskluzivnog izdanja ‘Gorskog vijenca’ Petra II Petrovića Njegoša na kineskom jeziku povodom obilježavanja 50 godina od osnivanja izdavačke kuće ‘Unireks’ održaće se u ponedjeljak, 7. februara u multimedijalnoj sali Kulturnog centra sa početkom u 12h.