a

Predstavljanje književnog portreta pjesnika Andrije Radulovića

Predstavljanje književnog portreta pjesnika Andrije Radulovića

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor/Gradska biblioteka i čitaonica u srijedu 25. maja sa početkom u 20 sati organizuju predstavljanje književnog portreta pjesnika Andrije Radulovića.

                Andrija Radulović, književnik, urednik više časopisa za književnost, kulturu i umjetnost, esejista, publicista, književni kritičar, antologičar i prevodilac, rođen je 3. februara 1970. godine u Podgorici u porodici prosvjetnih radnika.

                Autor je dvanaest knjiga poezije i dvije antologije poezije, kao i velikog broja tekstova iz svijeta kulture i umjetnosti u dnevnim i međunarodnim listovima, novinama i časopisima.

                Bio je predsjednik Odbora za međunarodnu saradnju Udruženja književnika Crne Gore (2005-2015); potpredsjednik Fondacije za književnost i kulturu „Miodrag i Branka Ćupić“; jedan od osnivača i potpredsjednik književnog društva „Njegoš“, kao i član i predsjednik žirija za nagrade „Marko Miljanov“ UKCG, „Makarijevo slovo“ i „Književni zapis“. Predsjednik žirija za dodjelu državne nagrade „Oktoih“ za izuzetne rezultate iz oblasti vaspitanja i obrazovanja. Predstavnik je Crne Gore u programskom savjetu Foruma slovenskih kultura, međunarodne organizacije koja promoviše očuvanje kulturnih vrijednosti i tradicije na prostoru slovenskih zemalja. Bio je i potpredsjednik Fondacije za književnost i kulturu “Miodrag i Branka Ćupić” (2010-2020) i predsjednik žirija za regionalnu književnu nagradu “Miodrag Ćupić”.

Jedan je od osnivača i potpredsjednik književnog društva “Njegoš” (2004-2008).

                Objavio je sljedeće knjige:

                „Pogled s mosta“, 1994;

                „Znak u pijesku“, 1995;

                „Ponoć na Donu“, 1997;

                „Ognjeno rebro“, 1998;

                „Riječ sa juga“, 2000;

                „Anđeo u pšenici“, 2002;

                „Ognjeno rebro“ na bugarskom jeziku, 2003;

                „Coasta de boc“ na rumunskom jeziku, 2006;

                „Sniježna azbuka“, 2007;

                „Zvono“, 2008;

                „Bivše kraljevstvo“, 2010;

“Snježna azbuka” na ruskom jeziku, 2011

“Snježna azbuka” na slovenačkom jeziku, 2013

                „Bijela pčela Volta Vitmena“, 2015;

                „Kad bih plakao kao vinograd“, 2018;

                „General i lasta“, 2021. 

Pjesme su mu zastupljene u velikom broju domaćih i stranih izbora, pregleda, atlasa i antologija poezije. Poezija mu je prevedena na: ruski, engleski, bugarski, italijanski, rumunski, španski, grčki, mađarski, arapski, danski, slovenački, makedonski, poljski, švedski, ukrajinski, francuski, bjeloruski, njemački, hebrejski, češki, slovački, turski, svahili, bengalski i jermenski jezik.     

                Dobitnik je brojnih književnih nagrada i društvenih priznanja. Izdvojićemo nagradu „Pečat varoši sremskokarlovačke“ i nagradu „Radoje Domanović“.

                Radulovićevo stvaralaštvo predstavljeno je u Srbiji, Bugarskoj, Rusiji, Rumuniji, Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini u više navrata na poziv visokih kulturnih i državnih institucija.

                Živi u Podgorici, radi na Cetinju.

                Na predstavljanju, koje će se održati u Atrijumu Kulturnog centra, pored autora učestvuju akademik Siniša Jelušić i mr Milorad Durutović.