a

Rastko Petrović – sto godina Otkrovenja

Rastko Petrović – sto godina Otkrovenja

U atrijumu Kulturnog centra „Nikola Đurković“ održano je književno veče povodom 100 godina od izlaska zbirke pjesama ,,Otkrovenje” Rastka Petrovića. Gošća, dr Milijana Simonović, sa kojom je razgovor vodila Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica, predstavila je kotorskoj publici lik i djelo jednog od najvećih književnika avangardne književnosti, sa posebnim akcentom na zbirku poezije ,,Otrkrovenje’’ koja predstavlja vrhunac avangardnog pjesničkog izraza kod nas.

Rasko Petrović se izražavao se kroz različite umjetničke medije u svim književnim žanrovima, gdje je čak i eksperimentisao i kretao se granicama između poezije, proze, putopisa, lirske proze. Bavio se fotografijom, filmom, tako da je bio jedan avangardni umjetnik, što praktično znači da je svoj život živio na jedan eksperimentalan, avangardan način i nije štedio nijedan dio sebe, da se u tim okvirima izrazi.

Rastkov boravak u Parizu, centru avangardne umjetnosti, bio je presudan za njegovo formiranje. Biti u pravom trenutku na pravom mjestu u svojim pravim godinama, srećna je okolnost za umjetnika. A Rastko ju je obilato iskoristio, svjesno i intuitivno, za ličnu nadogradnju i umjetničko oblikovanje.

Vrativši se iz Pariza Rastko Petrović putuje po Makedoniji, istočnoj Srbiji i Crnoj Gori. Boravi i na crnogorskom primorju, u Bokokotorskom zalivu i Budvi. Piše pjesme, sakuplja ih u zbirku i u decembru 1922. godine ugledni beogradski knjižar B. Cvijanović izdaje najkontroverzniju zbirku pjesama u dotadašnjoj književnosti – ,,Otkrovenje’’. Tadašnja štampa i, moglo bi se reći, veći dio kulturne javnosti dočekali su ove pjesme pamfletima i sa negodovanjem. Sa druge strane, neke druge intelektualne veličine ovog vremena afirmativno i razumijevajući njihov suštinski kvalitet dočekuju ove stihove (Isidora Sekulić, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski). ,,Otkrovenje’’ je, i pored čvrstog oslonca na tradiciju, donijelo nekoliko potpuno novih, avangardnih umjetničkih i pjesničkih osobina, od jezičkih konstrukcija do tzv. intrauteralne poetike.

Djelo Rastka Petrovića ne spada samo u vrhunske domete avangardne književnosti na našim jezicima, već, ravnopravno, i u istovremena evropska knjževna dostignuća .