a

PREDSTAVA ČOVJEK VISINE

PREDSTAVA ČOVJEK VISINE

Predstava „Čovjek visine“ rađena u koprodukciji Narodne biblioteke Budve i BEOART-a biće izvedena na Velikoj sceni kotorskog Kulturnog centra u četvrtak 8.decembra u 19.30h.

Autor teksta o Mitrofanu Banu je Ana Đorđević, reditelj Jana Maričić, kostimograf Adrijana Pajić. Glavne uloge tumače Nebojša Milovanović i Bojan Žirović.

Prodaja ulaznica po cijeni od 5 eura (za đake, studente i penzionere 3,00 eura) biće na blagajni Kulturnog centra dva sata prije početka predstave.

SINOPSIS – Predstava „Čovjek visine“, u kojoj je predočen fiktivni susret mitropolita Mitrofana Bana i slikara Uroša Predića, božijeg čuvara amaneta i liberalnog mislioca, u kojem njih dvojica polemišu o ideji podizanja Meštrovićevog mauzoleja na Lovćenu, pri čemu se Mitrofan suprotstavlja toj inicijativi i istoj. problematizira, a Predić je predlaže i zastupa. Predić na Mauzoleju gleda kao na visoko-estetsko umjetničko djelo, dok Mitrofan Ban smatra da treba obnoviti zavjetnu Kapelu Petra II Petrovića Njegoša.
Radnja je smještena u Cetinjski manastir 1920. godine, nekoliko mjeseci prije mitropolitove smrti, a jednim dijelom zasniva se na autobiografskoj knjizi objavljenoj pod nazivom „Životopis ili Uspomene iz života Mitrofana Bana.”