Aug 25 2021 - Aug 25 2021

PROMOCIJA MONOGRAFIJE “POD OKKRILJEM SVETOG NIKOLE I SVETOG VLAHA” dr MIRJANE BLAGOJEVIĆ

Date
  • Aug 25 2021 - Aug 25 2021

Location

 

Monografija dr Mirjane Blagojević, advokatice i istoričarke prava iz Beograda, “Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“, koju su krajem 2020. objavili izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda i Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru, biće predstavljena u Kotoru sjutra, 26. avgusta 2021. godine, u 20h, u prostoru atrijuma Kulturnog centra “Nikola Đurković” (ispred zgrade pozorišta), u Starom kotorskom gradu.

Govoriće prof. dr Stevan Kordić, dr Branko Sbutega, Dušan Davidović, mr Dušan Medin, Zorica Stablović Bulajić, glavna i odgovrna urednica izdanja, a obratiće se i sama autorka. U umjetničkom dijelu programa nastupiće dr Vjera Mujović.

 

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane posjetioce, s napomenom da se svi prisutni pridržavaju propisanih mjera za suzbijanje širenja pandemije virusa korona covid-19.

 

 

Monografija predstavlja priređenu doktorsku disertaciju, odbranjenu 2015. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pred komisijom u sastavu redovnih profesora: dr Mirko Vasiljević, dr Dragan Nikolić i dr Žika Bujuklić, mentor. Sadržaj knjige prilično je bogat i raznovrstan, i nudi, kako bolje upućenom čitaocu tako i onom prosječnom, mogućnost da sveobuhvatno sagleda i razumije kompleksni normativni sistem dva najmoćnija grada Južnog Jadrana – Kotora i Dubrovnika, ponajviše njihovih segmenata u domenu pomorskog prava. S druge strane, u knjigi je zastupljena i manja cjelina koja tretira pomorsko pravo i Budve i Paštrovića, dosad uglavnom slabije istraživanih s tog ugla.

 

Knjiga je dio biblioteke-edicije “Vrt“ u kojoj izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda objavljuje posebna izdanja koja nastoje da tumače kulturološke i društvene fenomene prošlosti i sadašnjosti. Kako je već istaknuto, drugi izdavač je nevladino udruženje iz Petrovca na Moru – Društvo za kulturni razvoj “Bauo“, koje, kako mu i naziv kaže (“bauo” je primorski romanizovani termin za škrinju, sanduk, kofer) – ukazuje na gotovo zaboravljenu materijalnu kulturu koja je imala više značenja i namjena, zavisno od istorijskog konteksta i trenutka, te svojim izdanjima afirmiše kulturnu baštinu Primorja. Stoga su za izdavače pospisane Zorica Stablović Bulajić, vlasnica i izvršna direktorica preduzeća HeraEdu, koja je ujedno i glavna i odgovorna urednica izdanja, kao i Mila Medin, izvršna direktorica Društva “Bauo”. Recenzenti monografije su prof. dr Žika Bujuklić, mentor, prof. dr Mirko Vasiljević i Jelena Antović, viša arhivistkinja i nekadašnja direktorica Istorijskog arhiva Kotor. Korekturu potpisuje Ivana Stojanović, dok je za likovno rješenje korice zaslužna tehnička urednica Jasmina Živković. Monografija je štampana u tvrdom povezu, u tiražu od 500 primjeraka. Više o ovoj naučnoj publikaciji, kao i o autorki, te njenim dosadašnjim istraživanjima tematike iz prošlosti Primorja, vidjeti na linku, kao i u materijalima u prilogu e-maila.

 

Predstavljanje knjige je bilo u Beogradu, Budvi i Baru, Reževićima, a  nakon Kotora biće i u Petrovcu  i Tivtu.

 

Organizator je Društvo za kulturni razvoj BAUO iz Petrovca.

Post a Comment