a

ZAVRŠEN TREĆI CIKLUS ,,KINESKI KROZ IGRU” VIRTUELNOM IZLOŽBOM

27/03/2020 11:30 AM - 01/04/2020 12:30 PM KC Kotor

27/03/2020 11:30 AM - 01/04/2020 12:30 PM

KC Kotor

Kulturni centar ,,Nikola Đurković” Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica i Udruženje za promociju sinologije Kotor organizatori edukativno-kreativnih radionica ,,Kineski kroz igru”, kao i sve kulturne institucije u Crnoj Gori su u proteklom periodu svoje aktivnosti sprovodili preko svoje FB stranice, web sajta i instagrama Kulturnog centra.

S obzirom na to da u periodu poštovanja kućne izolacije nije postojala mogućnost održavanja radionica, za kraj trećeg ciklusa  edukativno-kreativnih radionica ,Kineski kroz igru” organizatori su osmislili virtuelnu izložbu radova i izvedbi polaznika-osnovaca iz Kotora. U toku aprila i maja, naši polaznici iskazali su svoju kreativnost radovima na različite teme, počev od obilježavanja Dana kineskog jezika Ujedinjenih Nacija, Svjetskog dana knjige i autorskih prava, predstojećeg Festivala zmajevih brodova, radovima sa motivom zmaja, pande kao i na ostale teme u vezi sa kineskim jezikom i kulturom.

Za početak, uživali smo u video lekciji koju je pripremila polaznica edukativno-kreativne radionice ,,Kineski kroz igru” Andrea Obradović iz JU O.Š. ‘Njegoš’ Kotor, odjeljenje I/1 koja se za vrijeme kućne izolacije potrudila da nas upozna sa osnovnim pozdravima u kineskom jeziku, kineskim karakterima pomoću kojih se ove riječi zapisuju uz objašnjenje upotrebe tonova u ovom jeziku.

Nakon toga uslijedili su radovi Lidije Vičić iz JU O.Š. ,,Njegoš” Kotor, odjeljenje III/1, Kaline Ane Kostadinović iz JU O.Š. ,,Narodni heroj Savo Ilić” Kotor, odjeljenje IV/2, Bata Katharosa iz JU O.Š. ,,Narodni heroj Savo Ilić” Kotor, odjeljenje IV/2,  Vasilija Stjepčevića iz JU O.Š. ,,Narodni Heroj Savo Ilić” Kotor, odjeljenje I1, Nikolasa Katharosa iz JU O.Š. ,,Narodni heroj Savo Ilić” Kotor, odjeljenje V/2 i Vukana Stjepčevića iz JU O.Š. ,,Narodni heroj Savo Ilić” Kotor, odjeljenje VI/1.

,,Kineski kroz igru” podrazumijeva i održavanje tematskih radionica iz oblasti sinologije odnosno nauke o Kini,  kineske mitologije i kulture i radionice posvećene načinu obilježavanja najznačajnijih datuma u Kini. Predavač na radionicama je dr Jelena Stjepčević, sinolog, a vode se uz asistenciju bibliotekarske savjetnice Jasmine Bajo.

U tom smislu, radove naših polaznika pratili su tekstovi edukativnog karaktera u skladu sa temom koji su imali za cilj najmlađima približe značaj i simboliku naslikanih motiva i kakvo uporište obilježavanje određenih datuma ima u kineskoj kulturi

 

DIREKTORICA
Tatjana Miljenović