May 13 2024 - May 13 2024

DOC DOK – REVIJA DOKUMENATRNIH FILMOVA U KINU “BOKA”

Date
  • May 13 2024 - May 13 2024

Location

JU Kulturni centar “Nikola Đurković”/Kino “Boka” u saradnji sa Crnogorskom kinotekom i uz podršku Ocean Lava Montenegro organizuju večeri dokumentarnih filmova pod nazivom “DOC DOK”.

Tokom tri noći, od 17.do 19.maja, biće prikazani višestruko nagrađivani dokumentarni filmovi  tri generacije crnogorskih i regionalnih reditelja, od starih majstora  do  nove generacije koja tek stupa na scenu dokumentarizma.

 

Prve večeri, u petak 17. maja od 21h  gledaćemo pet kratkih filmova izuzetnih majstora koji su proslavili crnogorski dokumentarni film.

Čovjek koga u javnosti iz nepoznatih razloga potiskuju u drugi plan, a koji među poznavaocima filma i ovdje i na širim prostorima slovi za možda i najvećeg jugoslovenskog dokumentaristu, Vlatko Gilić, otvara reviju svojim izuzetnim ostvarenjem LJUBAV.

Slijedi Branislav Bane Bastać i njegov topao, kratkim duhovitim komentarima praćen film SELO TIJANJE – priča o selu u Zeti koje dvaput godišnje biva dopola potopljeno, ali se u njemu život i dalje odvija sasvim normalno.

Jedan od velikih začetnika crnogorskog i dokumentarnog i igranog filma, Velimir Veljo Stojanović,  u ovom izboru biće predstavljen veoma kratkim ali veoma efektnim filmom UTKANI TOKOVI.

Igrani opus Živka Nikolića skoro svi dobro znaju. Na ovoj reviji biće prikazan njegov film ŽDRIJELO.

I konačno, naš Bokelj, Tivćanin, Krsto Škanata. Iz velikog opusa pred gledaocima će biti film PRVI PADEŽ. Škanata ovim filmom još jednom podiže moralna pitanja i kroz nekoliko teških životnih primjera podsjeća da su i u socijalističkoj Jugoslaviji postojali primjeri birokratske zloupotrebe moći, a ljudska jedinka bivala ugrožena.

 

Druge večeri, u subotu 18. maja 19h od sa četiri kratka dokumentarca predstaviće se bard dokumentarnog filma Vladimir Perović. Prvi film, ŽIVOT JE, donosi šest primjera života u negostoljubivom okruženju kakvo predstavlja ljuti krš, gdje sve, od njivice veličine jedne sobe, pa sve do potrebe za komunikacijom, život znači.

Sledeći film MIR NAŠE GOSPE produkcijski je pomogla i opština Kotor.

Kratki dokumentarac URA prati starca koji se u poodmaklim godinama, svakodnevno penje od Donjeg do Gornjeg Stoliva, da bi navijao sat na crkvenom tornju u – tada opustjelom – Gornjem Stolivu.

Još jedan dokumentarac baš iz Kotora – DIM. Čovjek se stalno penje od Svete Vrače do Velikih Zalaza, prelazeći dugi i naporni put da bi na praroditeljskom ognjištu založio vatru i dimom koji izlazi kroz krov dao znaka da života ima tamo gdje ga neopozivo nema…

Napominjemo da su sva četiri filma u tipičnom autorovom poetskom iskazu, bez ijedne izgovorene riječi…

Nakon projekcije filmova slijedi  razgovor sa rediteljem Vladimirom Perovićem, koji će moderirati Kristina  Škanata.

 

Treće večeri, u nedjelju 19. maja od 19h na reprtoaru su filmovi reditelja nove, mlađe generacije koji  predstavljaju budućnost crnogorske dokumentaristike.

Mladen Ivanović predstaviće se filmom ZAVJET – o tome kako mi današnji, sve dajući velike zavjete, očuvavamo ono što su nam stari ostavili…

Sara Stijović donosi, u jednom modernom, ekspresivnom poetskom izrazu, film DA ZAKITIM MRAMOR CVIJEĆEM.

Sead Šabotić kroz svoj film NEKOM SVOME sjetno promišlja sudbinu građevina koje naši gastarbajteri grade s iluzijom da će nekada u njima živjeti…

Milica Radovanović u filmu KO JE IVANA  traga za junakinjom popularne narodne pjesme „Ivana se kroz Berane šeta“…

I na kraju KIKA – film Tamare Pavićević , o čovjeku dobro poznatom u ovim krajevima, koji je oličenje  fizičke moći. Šta radi, kako živi i razmišlja danas…

Neki od ovih mladih reditelja biće prisutni  na projekcijama svojih filmova i biće na raspolaganju za razgovor sa gledaocima.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.