a

FILM BOŽIJI ČOVJEK

23/11/2021 8:00 PM - 10:00 PM

KINO „BOKA“ KOTOR

22, 23. i  24. novembar  2021.g. od 20h

2D

Cijena 3,00 eura

Snagu pronalazimo u životima svetaca – njihove muke i borbe predstavljaju ogledalo naših, njihov trijumf nad ljudskom slabošću nam uliva nadu. Priča o vjeri i nadi je u samom centru filma “Božiji čovjek”.

Originalni naslov: Man of God
Početak prikazivanja filma: 04.11.2021
Dužina trajanja filma: 109 min
Država/Godina: GRE/2021
Žanr: drama, biografski
Glumci: Aris Servetalis, Mickey Rourke, Alexander Petrov, Tonia Sotiropoulou, Christos Loulis, Manos Gavras, Giannis Stankoglou, Babis Hawk Konstantinou
Režiser: Yelena Popovic
Distributer: MCF MegaComFilm

SADRŽAJ

Progon je obilježio život svetog Nektarija Eginskog iz Grčke. Bio je sveštenik običnog naroda, a njegova poniznost je smetala ponosnim pravoslavnim klericima. Oklevetan je nakon što je njegova odanost probudila njihove sumnje. Parohijani su ga voljeli, uprkos tome što je lišen crkve i prognan iz Egipta. Vjera u Boga mu je tokom cijelog života bila najbolja odbrana.

Za razliku od njegovih vjerskih pretpostavljenih kojima su na umu bili samo moć i svjetovne počasti – Nektarije je brinuo o siromašnima, učio je seljane da čitaju i pišu, svojim primjerom je inspirisao mladiće da uđu u sveštenstvo, pisao je knjige i držao propovedi koje su ljude približavale vjeri.

Uprkos naporima da se diskredituje, Sveti Nektarije je osnovao samostan na Egini, neplodnom i pustom ostrvu, koji i dan danas predstavlja svetionik hodočasnicima. Čak su i njegovi posljednji trenuci na Zemlji iskorišćeni za pomoć drugima: na samrti je predao svoju potkošulju paralizovanom čovjeku u bolničkom krevetu do njegovog, nakon čega je čovjek ustao i prohodao.