a

NJEGOŠEVA BIBLIOTEKA

17/11/2021 6:00 PM - 7:00 PM

Povodom 21. novembra – Dana opštine Kotor, JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor / Gradska biblioteka i čitaonica u srijedu 17. novembra organizuju promociju knjige „Njegoševa biblioteka“ autorki prof. dr Vesne Kilibarde i docenta dr Jelene Knežević.

Istraživanje, čiji je rezultat ova knjiga, predstavlja pokušaj da se Njegoševa biblioteka što vjernije i što detaljnije rekonstruiše, s ciljem da se podstakne njeno fizičko održanje i digitalizacija, što znači veća dostupnost široj naučnoj i laičkoj javnosti, kao i dalja istraživanja Njegoševog intelektualnog profila, državničkog djelovanja i književnog opusa.

Vesna Kilibarda je redovni profesor italijanske književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Diplomirala je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gdje je i magistrirala. Doktorirala je 1990. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U naučnom radu bavi se interkulturnim, najviše interjadranskim vezama. Objavljuje radove i knjige koje se odnose na poznavanje italijanske književnosti i kulture u Crnoj Gori, kao i na recepciju Crne Gore i Crnogoraca u italijanskom kulturnom i književnom životu do 1918. godine: Italijanska književnost u Crnoj Gori do 1918. godine (1992); Njegoš i Trst, italijanski pisci i putopisci o vladici-pjesniku (2000); Il Romanticismo italiano e il Montenegro. Le esperienze narrative di F. Dall’Ongaro e P.L. Generini (2003); Gorski vijenac Petra II Petrovića Njegoša u italijanskom prevodu Petra Kasandrića (2013); Njegoš i Italija (2014); Njegoševa biblioteka (2021).

Jelena Knežević je docent za oblast njemačka književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a od 2018. godine i gostujući predavač na Katedri za germanistiku Filološkog fakulteta u Beogradu. Diplomirala je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gdje je i magistrirala i doktorirala. Istražuje i objavljuje u oblasti komparatistike, na teme iz njemačke i svjetske književnosti. Autor je knjige Njemačka književnost u Crnoj Gori do 1945 (2012) i znatnog broja članaka u domaćim i međunarodnim naučnim časopisima i zbornicima. Bavi se književnim prevođenjem. Urednik je časopisa Folia linguistica et litteraria, i učesnik u nekoliko međunarodnih, bilaterarnih i nacionalnih projekata. Član je nacionalnog tima eksperata za visoko obrazovanje (HERE). Koautorka je knjige Njegoševa biblioteka (2021).

Promocija će se održati u Staklenoj galeriji Kulturnog centra sa početkom u 18 sati.