a

PROMOCIJA REPRINTA MARULIĆEVE “JUDITE”

17/03/2022 7:00 PM - 8:00 PM

Promocija reprinta ,, Judite ” Marka Marulića održaće se u Press sali kotorskog Kulturnog centra, u četvrtak, 17.marta 2022.g. Početak je u 19 sati.

Na promociji će govoriti: Dragan Popadić, Neven Staničić i Vladimir Lončarević. Moderator večeri je Ana Vuksanović.

 

 

Ovo kapitalno djelo hrvatske književnosti ponovo je štampano u čast 500. obljetnice prvog izdanja Marulićeve ,, Judite” u izdanju Udruge Hrvatsko zajedništvo , dok je saizdavač Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

 

Izdanje obuhvata reprint Judite iz 1521. godine, namijenjen nelaicima, koji je moderan i prilagođen potrebama školske lektire, a ne stručnjacima za istoriju književnosti Marulićevog doba.

Obzirom da je Marulić inspiraciju za pisanje Judite dobio čitanjem Starog zavjeta, izdavač je odlučio da štampa i biblijsku knjigu o Juditi iz Septuaginte na starogrčkom, iz Vulgate na latinskom i prevod Biblije iz izdanja Kršćanske sadašnjosti na hrvatskom jeziku.

 

Ovom prilikom biće predstavljeno i kapitalno djela Iva Pilara „Borba za vrijednost svoga „ja“ – pokus filozofije slavenskog individualizma“, u izdanju Udruge Hrvatsko zajedništvo i uz saizdavače Boka Press PTY LTD, ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

 

 

Organizatori su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i JU Kulturni centar ,, Nikola Đurković” Kotor.