a

VEČE POSVEĆENO ZDRAVKU VELIMIROVIĆU

29/09/2023 7:00 PM - 8:00 PM

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica u petak 29. septembra u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra sa početkom u 19 sati organizuju veče posvećeno reditelju Zdravku Velimiroviću.

Akademik Zdravko Velimirović rođen je na Cetinju 1930. godine. Gimnaziju završava u Kotoru a filmsku i pozorišnu režiju na Akademiji za pozorište, fim, radio i televiziju u Beogradu 1954. godine i filmsku režiju na Visokoj filmskoj školi u Parizu 1957. godine. Bio je redovni profesor filmske režije i dekan na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu od 1985. do 1986. i vanredni profesor na Univerzitetu u Montrealu 1990. godine. Režirao je dokumentarne, televizijske i radio drame, kao i osam igranih filmova za šta je dobio više od dvadeset nagrada i priznanja. Dvostruki je dobitnik Trinaestojulske nagrade ̶ 1958. godine za dokumentarni film „Zublja grahovačka“ i 1968. godine za film „Lelejska gora.“ Njegovi filmovi predstavljali su jugoslovensku kinematografiju na mnogim internacionalnim filmskim festivalima. Samo o Kotoru uradio je šest dokumentarnih i kratkometražnih filmova promovišući svoj zavičaj u Jugoslaviji i u svijetu.

Preminuo je u Beogradu 2005. godine.

Tokom večeri biće promovisana i knjiga „Odloženo za sjutra“ koja predstavlja zbirku tekstova, pisama i nekoliko scenarija pronađenih u bogatoj zaostavštini Zdravka Velimirovića. Materijal za knjigu pripremila je njegova supruga Ranka Velimirović a knjiga je objavljena ove godine u Podgorici u izdanju Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća Crne Gore.

U programu učestvuju: Dušan Davidović, Goran Velimirović i Mladen Velimirović; moderatorka programa je Marija Starčević.