Sep 12 2022 - Sep 12 2022

FESKK- OTVORENA IZLOŽBA JEVEREJI U KOTORU

Date
  • Sep 12 2022 - Sep 12 2022

Location
Večeras je u galeriji Kulturnog centra ”Nikola Đurković” Kotor otvoren Drugi festival knjiga – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FeskK Kotor (FesKK) PAZI ŠTO ČITAŠ! koji će trajati od 6. do 8. septembra u Kotoru.
Na svečanom otvaranju govorili su predsjednica Skupštine Opštine Kotor Maja Mršulja, direktor Kulturnog centra ”Nikola Đurković” Kotor Vladimir Bujišić, osnivačica Fesk-a Zorica Stablović Bulajić, rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor Marija Starčević, urednica Festivala Stanka Janković Pivljanin. Moderatorka programa je bila bibliotekarska savjetnica u Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor i koordinatorka FesKK-a Jasmina Bajo.
Prisutne je najprije pozdravio Vladimir Bujišić koji je kazao da mu je izuzetno zadovoljstvo što je Kulturni centar ”Nikola Đurković” Kotor organizator ovog festivala i da vjeruje da ćemo svi u narednim danima uživati u bogatom i kvalitetnom kulturnom programu.
”Nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna, jer ovaj grad to zaslužuje” naveo je Bujišić.
Zorica Stablović Bulajić je podsjetila da je sama ideja Fesk-a nastala prije šest godina, sa željom da knjiga ne sklizne u domen zabave i lakog čitanja.
”Željeli smo da vrijedne knjige ne ostanu samo u arhivima i bibliotekama i tako nedostupni mlađoj publici, već da ih predstavimo široj javnosti”, kazala je Stablović Bulajić i dodala da će na festivalu biti prikazano 300 naslova cjelokpune crnogorske produkcije.
” Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije koje su inače specifične i koje se ne dodjeljuju na drugim festivalima”, istakla je Stablović Bulajić i kazala da je FesK osoben i po tome što predstavlja mjesto okupljanja onih kojima je zajednička želja i volja za knjigom.
Stablović Bulajić je podsjetila da se ideja o održavanju ovog festivala rodila u Beogradu, na beogradskom Fesk-u, i to zahvaljujući tadašnjoj potpredsjednici Opštine Kotor Ljiljani Popović Moškov koja je prepoznala značaj ovog festivala i poželjela da ga organizujemo i u Kotoru. Stablović Bulajić se potom zahvalila i Biserki Milić i Jeleni Čečur, a posbeno je istakla da Fesk-a u Kotoru ne bi bilo bez vrijednih saradnica Stanke Janković Pivljanin i Jasmine Bajo.
”Srdačno se zahvaljujem Vladimiru Bujišiću što je prihvatio organizaciju ovogodišnjeg izdanja Fesk-a u Kotoru”, istakla je Stablović Bulajić.
Marija Starčević je u ime Gradske čitaonice i biblioteke Kotor pozdravila prisutne i podsjetila na okrugli sto koji će se održati u četvrtak 8. septembra na Međunarodni dan pismenosti.
”Tema okruglog stola je pismenost u 21. vijeku – elementarna, akademska, digitalna i ovim programom započinjemo proslavu 70 godina postojanja Gradske biblioteke i čitaonice”, navodi Starčević.
Stanka Janković Pivljanin je kazala da je cilj festivala da se skrene pažnja na nekomercijalna izdanja koja nisu toliko prisutna u javnom prostoru izvan užestručnih i naučnih krugova u oblasti humanistike, kulture i umjetnosti i afirmiše uloga izdavaštva u nacionalnoj kulturi Crne Gore.
”Želimo da satavimo akcenat na društvenoodgovorno izdavaštvo, da u prvom planu festivala budu naslovi i sadržaji publikacije umjesto izdavača, kao i da se organizuje prodaja knjiga po povoljnijim cijenama” pojašnjava Janković Pivljanin.
Ona je podsjetila i da je slogan festivala sinergija kulturnih vrijednosti.
”Nadam se da će program ovog festivala biti zanimljiv posjetiocima i da će šira čitalačka publika naći nešto iz domena svog interesovanja”, zaključuje Janković Pivljanin.
Fetsival je svečano otvorila predsjednica Skupštine Opštine Kotor Maja Mršulja.
”Čast mi je da otvorim Drugi festival knjige u Crnoj Gori i to u ime Opštine Kotor koja je pokrovitelj Festivala”, kazala je Mršulja i dodala da je Kotor grad koji zaslužuje ovaj festival i da se nada da će on postati tradicionalan i još jedna kulturna manifestacija po kojoj će se Kotor prepoznavati”, dodaje Mršulja.
Tokom prvog festivalskog dana održano je pet prezentacija:
I KOTORSKE LEGENDICE (2022) MILKA KOLUNDŽIĆ I ANA RODIĆ / OJU ‘’MUZEJI’’ KOTOR
Na prezentaciji su govorili u ime izdavača v.d. direktorke OJU ‘’Muzeji’’ Kotor Dušica Ivetić i glavna urednica programa Jelena Vukasović.
II IZVJEŠTAJI MITRA BAKIĆA, CRNOGORSKOG POSLANIKA U CARIGRADU 1885 – 1887 (2022) PETAR VUKIĆ, VUKOTA VUKOTIĆ I SRĐAN PEJOVIĆ / DRŽAVNI ARHIV CRNE GORE, CETINJE
O knjizi je govorio jedan od autora mr Vukota Vukotić i Željko Miranović v.d. pomoćnika direktora Državnog arhiva Crne Gore. Moderatorka programa je bila Jasmina Bajo.
III ROMANIČKE CRKVE GRADA KOTORA – CRKVE I VJEKOVI (2020) RADOJKA ABRAMOVIĆ / JU POMORSKI MUZEJ CRNE GORE
Knjigu je predstavila Radojka Abramović, muzejska savjetnica u Pomorskom muzeju Crne Gore. Moderatorka programa je bila Jasmina Bajo.
IV STVARALAČKE TAJNE I ANALITIČKA OTKRIĆA (2019) RADOMIR IVANOVIĆ / NARODNA BIBLIOTEKA “NJEGOŠ” NIKŠIĆ
Na prezentaciji, pored autora, govorili su prof. dr Rajka Glušica i direktorka Narodne biblioteke ‘’Njegoš’’ u Nikšiću prof. dr Bojana Obradović. Moderatorka programa je bila Stanka Janković Pivljanin.
V SABRANA DJELA STEVANA DUČIĆA (2018-2019) / FOND ZA RAZVOJ KUČA “MARKO MILJANOV”
O knjizi govorili su prof.dr Radomir Ivanović i prof. dr Rajka Glušica. Moderatorka programa je bila Stanka Janković Pivljanin.
U pratećem dijelu programa otvorene su dvije izložbe – Jevreji u Kotoru autorke Marije Novaković i Bogdana Kuševića i Istorija koje nema NVO ”Anima” i NVO ”Expeditio” u saradnji sa slovenačkom dizajnerkom Tatjanom Radeš.
U muzičkom dijelu nastupila je ženska klapa ”Incanto” iz Kotora.
Podsjetimo, trodnevni program održava se u staklenoj galeriji Kulturnog centra.

Post a Comment