Feb 7 2022 - Feb 7 2022

“Očaravajući Xi’an – spoj drevnog i savremenog”

Date
  • Feb 7 2022 - Feb 7 2022

Location

“Očaravajući Xi’an – spoj drevnog i savremenog” naziv je izložbe fotografija koja je otvorena u četvrtak u Stallenoj Galeriji Kulturnog centra, u okviru kulturnih dogadjaja pod nazivom “Dani Kine” koji se  uz podršku ambasade NR Kine u Crnoj Gori  povodom obilježavanja Proljećnog festivala održavaju u Kotoru.

 

Izložbu je organizovao  Kulturni Centar ‘Nikola Đurković’ Kotor u saradnji sa Kancelarijom za međunarodnu saradnju Opštine Kotor i Kancelarijom za spoljne poslove grada Xi’an.

 

Rukovoditeljka “Dana Kine” dr Jelena Stjepčević, kazala je da se otvaranjem izložbe fotografija obilježava najvažniji tradicionalni praznik, prijateljskog naroda Kine u UNESCO-vom Kotoru.

 

“Ovom izložbom ćemo uz ostale događaje u Kotoru obilježiti Lunarnu novu godinu. Izložbu čini 20 fotografija koje prikazuju najbitnije istorijske lokalitete pobratimskog grada, momente iz života drevne prijestonice Kine, ali i prikaze modernog Xi’ana, gastronomije i njegovih najznačajnijih manifestacija. Da bi živopisni i autentični običaji provincije Shaanxi bili vijerno predstavljeni izložbu fotografija smo obogatili poklonima gradske vlade Ksiana od uspostavljanja pobratimskih odnosa do danas. Oni čine kulturnu kartu koja integriše ljudske običaje, narodnu umjetnost, istorijsku pozadinu i tipičnu nematerijalnu kulturnu baštinu provincije Shaanxi na UNESCO-voj listi. Izloženi su i tradicionalni muzički instrumenti – poklon palate mladih Xi’ana”- kazala je Stjepčević.

Predsjednica Skupštine Opštine Kotor Maja Mršulja kazala je da je kulturni život u UNESCO-vom Kotoru bogatiji je za još jednu manifestaciju kojom baštinimo tradicionalno prijateljstvo naroda Crne Gore i Kine.

 

“Ponosni smo da je Xi’an, glavni grad pokrajine Shaanxi naš pobratimski grad. Zauzimajući prvo mjesto među četiri najveće prijestonice drevne Kine, istočnu polaznu tačku drevnog Puta svile, jedan je od najstarijih gradova u kineskoj istoriji.

 

Prepoznatljiv po čuvenom lokalitetu Muzeja vojske od terakote, prvog kineskog cara, kao i gradskim zidinama pod zaštitom je UNESCO-a. Tokom prethodnih godina predstavnici grada Xi’an posjećivali su Kotor i nastupali na međunarodnom Kotorskom festivalu pozorišta za djecu. U vremenu prevazilađenja epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, Opštoj bolnici Kotor upućena je vrijedna donacija ovog grada, savremeni respirator, kao značajna pomoć u borbi sa pošasti sa kojom se suočava cijeli svijet. Zadovoljstvo je da veliki broj kineskih turista izražava zainteresovanost da posjeti Kotor te se iskreno nadamo da će nas kultura i turizam povezivati i ubuduće”- kazala je Mršulja.

 

U ime Kulturnog centra „Nikola Đurković“ Kotor prisutne je pozdravio  direktor te ustanove Vladimir Bujišić. ,,Zadovoljstvo je  što se jedna ovakva manifestacija povodom Proljećnog festivala i ulaska u godinu Tigra ove godine po prvi put organizuju u našem Centru za kulturu. Takođe izražavam želju da se ovakve i slične manifestacije nastave. Prijateljski gradovi u Kini i Kotor uvijek su davali veliki doprinos kulturnoj sferi koja se pokazuje i realizacijom ovog značajnog događaja. Vrata ove institucije uvijek su otvorena za sve međunarodne manifestacije koje će zbližiti građane Kotora i svijeta. Zahvaljujem za pažnju i izražavam nadu da će naši sugrađani u narednim danima uživati u izložbi kojom smo pokušali u Kotor prenjeti duh Xi’ana i Lunarne Nove godine”- poručio je Bujišić.

 

Izložbu je otvorio ambasador NR Kine u Crnoj Gori Liu Jin.

 

“Ova Lunarna godina je znaku Tigra koji u kineskoj kulturi simbolizuje hrabrost i vitalnost, a ova manifestacija prikazuje prijateljstvo između Crne Gore i Kine. Prenosim lijepe želje Kineskog naroda  građanima Kotora i Crne Gore. Ova izložba pokazuje prijateljstvo dva naroda i prijateljski gest Kotora. Iako su Kina i Crna Gora udaljene, srca ova dva naroda su blizu. Kotor je obavezna destinacija za turiste iz Kine, a povratna informacija je da iz Kotora nose samo lijepe utiske. Na drugoj strani u Kini se otvaraju zimske olimpijske igre, gdje se crnogorski sportisti pripremaju za takmičenja. Kao što se ja osjećam u Kotoru za vrijeme Lunarne Nove godine u Kotoru kao kod kuće, nadam se da će se tako i crnogorski sportisti osjećati u Kini”- zaključio je Jin.

 

Nakon otvaranja izložbe prikazan je promotivni video grada Xi’ana.

 

Post a Comment