Nov 10 2022 - Nov 10 2022

VII Državna smotra recitatora Berane

Date
  • Nov 10 2022 - Nov 10 2022

Location
Na VII Državnoj smotri recitatora koja je održana 6. 10. 2022. godine u sali Centra za kulturu u Beranama, nastupili su najbolji mladi recitatori iz 18 crnogorskih gradova.Pokrovitelj ove manifestacije je Opština Berane, a projekat je sufinansiran i od Ministarstva kulture i medija. Manifestaciju je otvorio Vuko Todorović, predsjednik Opštine Berane.
Pobjednici opštinskih i školskih smotri recitatora, njih 52, takmičili su se u tri kategorije. Žiri je radio u sastavu: Mirsada Šabotić, profesorica i književnica iz Rožaja, Slađana Bubanja – Merdović, glumica pozorišta iz Bijelog Polja i Velimir Ralević, pjesnik i član kolektiva Centra za kulturu.

 

Veoma zapažen nastup su imali predstavnici Kotora koji su pobijedili na opštinskom takmičenju koje je održano 29.9.2022 . u organizaciji Kulturnog centra ,,Nikola Đurković” Kotor, Gradska biblioteke i čitaonice.U I kategoriji osnovaca nastupila je Hana Gazdić, učenica V razreda Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić” iz Dobrote koja je recitovala pjesmu Marka Miloševića ,,Zameni”. Mentorka učenice je učiteljica Snežana Nedović. U II kategoriji za osnovce nastupio je  Nikolas Katharos, učenik VIII razreda Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić” iz Dobrote koji je govorio pjesmu Toda Nikoletića ,,Preneću te preko praga”. Mentorka učenika je prof. Aleksandra Sindik. Irina Bulajić, učenica II razreda Gimnazije Kotor učestvovala je u trećoj kategoriji sa pjesmom „Kad ptica prestane voljeti“ Vesne Parun. Mentorka učenice je prof. Sonja Golub-Klenak.

Tokom svog boravka u Beranama, takmičari su u pratnji  Maje Lutovac i Nataše Zečević, organizatorki kulturno – umjetničkih programa u Centru za kulturu, imali priliku da posjete Spomen – kuću „Vojvoda Gavro Vuković“ i Polimski muzej. Kulturni centar ,,Nikola Đurković” Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica su organizovali putovanje naših takmičara u Berane, a pratile su ih Jasmina Bajo i Nada Todorović.

Post a Comment