a

Četvrti ciklus edukativno-kreativnih radionica ,,Kineski kroz igru”

Četvrti ciklus edukativno-kreativnih radionica ,,Kineski kroz igru”

Četvrti ciklus edukativno-kreativnih radionica ,,Kineski kroz igru” počeo je juče u Press sali Kulturnog centra ,,Nikola Đurković” Kotor.  Održana je tematska radionica pod nazivom ,,Festival sredine jeseni”. Ovaj praznik žetve, punog mjeseca i porodičnog okupljanja (kineski: 中秋节 pinyin: Zhōngqiūjié)  je, nakon Kineske Nove godine, drugi najveći tradicionalni kineski festival, koji je ove godine u Kini proslavljen 1. oktobra, odnosno 15. dana osmog  mjeseca lunarnog kalendara. Na jučerašnjoj radionici polaznici su u toku predavanja praćenog prezentacijom, pjesmama i video materijalom učili o porijeklu i simbolici ovog praznika odnosno uporištu koje način njegovog proslavljanja ima u kineskoj kulturi,  običajima, tradicionalnoj hrani i piću koja se ovom prilikom priprema, ,,Mjesečevim kolačima”, legendi o Chang’e (嫦娥)- boginji mjeseca čiji  lik prožima mnoge običaje u vezi sa ,,Festivalom srednje jeseni” u Kini. Ovo je bila prilika da se kroz pjesmu i ,,Igru znakovima i brojevima” nauči nešto više o ključnim terminima koji su u vezi sa ovim praznikom, načinu čestitanja na kineskom jeziku uz pisanje jednostavnijih ključnih karaktera.

   Pored upoznavanja sa kineskim jezikom radionice ,,Kineski kroz igru” podrazumijevaju i održavanje tematskih radionica iz oblasti nauke o Kini, kineske mitologije i kulture i radionice posvećene načinu obilježavanja najznačajnijih datuma u Kini što je nastavljeno i tokom novog ciklusa. Predavačica na radionicama je dr Jelena Stjepčević, sinolog i predsjednica Udruženja za promociju sinologije Kotor.

    Radionice su besplatne, održavaju se u organizaciji Kulturnog centra ,,Nikola Đurković’ Kotor, Gradske biblioteke i čitaonice Kotor i Udruženja za promociju sinologije Kotor, ponedlejkom u terminu od 16 do 17:30 časova u Press sali Kulturnog centra.