a

VELIKOM KARNEVALSKOM POVORKOM I KONCERTOM JELENE ROZGE ZAVRŠENE TRADICIONALNE ZIMSKE KOTORSKE KARNEVALSKE FEŠTE

VELIKOM KARNEVALSKOM POVORKOM I KONCERTOM JELENE ROZGE ZAVRŠENE TRADICIONALNE ZIMSKE KOTORSKE KARNEVALSKE FEŠTE

Da kotorani najbolje znaju da naprave pravi ugođaj i atmosferu kao i da njeguju tradiciju dugu 505 godina pokazali su i ovoga puta velikom  karnevalskom povorkom  i spaljivanjem  karnevala čime su završene ovogodišnje Tradionalne zimske karnevalsked fešte.

 Brojni posjetioci  uživali su  u bogatom  koloritu originalnih kostima i satiričnom duhu mještana koje je opisano u ovogodišnjoj “Karampani”.

Predvođeni Kapom karnevala Brankom Knezovićem, preko 30 karnevaskih grupa, maštovite i brojne maske iz cijele Boke, gosti iz Novog Sada, Bele crkve, Rijeke, Gradske muzike iz Kotora i Đenovića, mažoretke „Fešta“ i „Alisa“ iz Kotora i „Modest“ iz Tivta, kao i štićenici Doma starih „Grabovac“ iz Risna,   uveličali su i ovako brojnu povorku koja je  Domenika Akrobatu zvanog Tehnički ispratila na vječni počinak.

Ovogodišnji krnjo je kriv za sve nedaće koje je narod zadesio u protekloj godini. Kriv je  između ostalog što je „umjesto da miri pomutio već pomućeni narod,  sve čini da nas umjesto u EU uvede u lijepo društvo sa još ljepšim ljudima,  a i nameračio se da Crnogorsku plovidbu pripoji Barskoj, pa je preko resornog ministra smjenio profesionalnu upravu, a doveo družinu sa konca i konopca, u mjesto fabrike čokolade, sad hoće da se pravi destilerija votke kojoj će prodajna cijena biti kao i francuskom konjaku i da sve čini da prolongira neizbježne republičke parlamentarne izbore“.

Branilac je kazao da optuženi nije kriv ni po jednoj tački optužnice  već je “zaslužio Nobelovu nagradu da se sa onoliko mandata koliko ima, pita više od mnogo moćnijih.”

Nakon kazne – smrt spaljivanjem fešta se nastavila na Trgu od oružja uz “Ansaml Toć” koji je posjetioce uveo u Karnevalsku noć.

Karnevalski žiri dodjelio je i pehare najboljim maskama. Njihove odluke nisu se mnogo razlikovale od žirija sa maskenbala, pa je prvo mjesto ponovo osvojila karnevalska grupa ZA DEŠPET sa maskom CASINO POMPADUR. Njima je pripao i prelazni pehar.

Pehar za drugo mjesto osvojila je karnevalska grupa MLADI FEŠTAĐUNI sa maskom KOTORSKI ĐIR, a treće mjesto pripalo je JPU “Radost” sa maskom MAJSKE RUŽE.

I ove godine najbrojniji su bili mališani iz vrtića i to iz dva kotorska – RADOST I OSMIJEH i iz  Herceg Novog (Topla)  i Bijele – “NAŠA RADOST”, kao i đaci Osnovnih i srednjih škola.

A da ono što je dobro ne treba mjenjati dokaz je spektakularan natup Jelene Rozge koja je već treći put gošća karnevalskih fešti.

Ona je atmosferu na glavnom gradskom trgu dovela do usijanja, a posjetioci su sa oduševljenjem puna dva sata pjevali zajedno sa njom i  je pozvali je na bis.

Program je sa glavne bine vodio Miomir Maroš, novinar RTCG. 

Organizator Tradicionalnog zimskog kotorskog karnevala je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, suorganizator NVO “Fešta”, a pokrovitelji su Opština Kotor i Turistička organizacija Kotor.

Medijski sponzori karnevalskih fešti su: RTCG, Radio televizija Herceg Novi, Radio televizija Budva, Radio Kotor,  NVO Kutak, Travel Montenegro, Share Montenegro, Boka news, Feral Bar, PV INFORMER.