a

Promocija romana „Ostaci sveta“ Igora Marojevića

Promocija romana „Ostaci sveta“ Igora Marojevića

U organizaciji JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor/Gradske biblioteke i čitaonice u utorak 10. avgusta održaće se promocija romana „Ostaci sveta“ Igora Marojevića. Sa autorom će razgovarati prof. dr Jelena Knežević.

Igor Marojević rođen je 1968. godine u Vrbasu. Diplomirao je Srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Napisao je „Beogradsko petoknjižje“: zbirku priča „Beograđanke“ (2014) i romane „24 zida“ (1998, 2010), „Parter“ (2009), „Prave Beograđanke“ (2017) i Tuđine (2018). Drugi ciklus „Etnofikcija“ čine romani „Majčina ruka“ (2011), „Šnit“ (2007, 2008, 2014) i „Žega“ (2004, 2008). Napisao je, između ostalog, i tri drame koje su izvođene u Španiji i Srbiji. Djela su mu prevođena na 16 jezika i zastupljen je u desetak reprezentativnih proznih antologija. Dobitnik je više nagrada. Živi u Zemunu. 

Jelena Knežević rođena je u Novom Sadu 1977. godine. Teoretičarka je književnosti i docent za oblast njemačka književnost na Univerzitetu Crne Gore. Doktorirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gdje je završila i osnovne studije na grupi Opšta književnost i teorija književnosti. Od oktobra 2018. angažovana je kao gostujući predavač na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na katedri za germanistiku, a svjetsku književnost predavala je na Fakultetu za Crnogorski jezik i književnost na Cetinju kao i na Studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti u Nikšiću. Istražuje i objavljuje u oblasti komparatistike, na teme iz njemačke i svjetske književnosti. Bavi se književnim prevođenjem.

Promocija će se održati u Atrijumu Kulturnog centra sa početkom u 21 sat.