a

Edukativno-kreativna radionica pod nazivom ,,Godina Tigra”

Edukativno-kreativna radionica pod nazivom ,,Godina Tigra”

Edukativno-kreativna radionica pod nazivom ,,Godina Tigra” je održana 4.2. u Multimedijalnoj sali JU Kulturnog centra ,,Nikola Đurković’ Kotor u okviru ,,Dana Kine” u Kotoru.

Polaznici uzrasta od 6-14 godina iz Kotora,susjednih opština i Podgorice su ovom prilikom učestvovali u izradi tradicionalnih maski i ukrasa karakterističnih za obilježavanje ovog praznika, načinima njegovog čestitanja na kineskom jeziku, učili o najpoznatijim običajima tokom Proljećnog festivala u Kini i njihovom uporištu u kineskoj kulturi. Uz ambijenatalnu muziku u duhu lunarne Nove godine u znaku togra i adekvatnim audio i video materijalom, izrađivali su novogodišnje lampione, maske sa likom tigra, ispisivali kineske karaktere ‘tigar’ i ‘srećna Nova godina’ i saznali šta svaki od znakova kineskog horoskopa očekuje u Godini Tigra. Nakon radionice u
Staklenoj galeriji Kulturnog centra gdje je postavljena izložba fotografija i umjetnina pobratimskog Xi’ana snimljena je novogodišnja poruka polaznika radionice Dorijana Kovačića i Darka Kaludjerovića upućena ovom kineskom gradu.

Ovo je još jedna u nizu radionica posvećenih načinu obilježavanja najznačajnijih datuma u kineskoj kulturi, kao i onih posvećenih drugim aspektima kineske kulture, mitologije i sinologije uopšte. Predavač na radionicama je dr Jelena Stjepčević, sinolog, a vode se uz asistenciju bibliotekarske savjetnice Jasmine Bajo.