a

U KOTORU ZAVRŠENE TRADICIONALNE ZIMSKE KARNEVALSKE FEŠTE

U KOTORU ZAVRŠENE TRADICIONALNE ZIMSKE KARNEVALSKE FEŠTE

Velikom karnevalskom povorkom glavnom gradskom saobraćajnicom, sa preko dvije hiljade učesnika, suđenjem  i spaljivanjem karnevala završene se Tradicionalne zimske kotorske karnevalske fešte. 

Predvođeni Kapom karnevala Brankom Knezovićem i kraljicom Teom Grgurović,  preko 30 karnevaskih grupa, maštovite i brojne maske iz Kotora, Tivta, Budve, Tuzi i gosti iz Ljubuškog,  Gradske muzike iz Kotora i Đenovića, mažoretke „Fešta“ i „Alisa“ iz Kotora, „Modest“ iz Tivta i “Lili” iz Herceg Novog,  kao i štićenici Doma starih „Grabovac“ iz Risna  uveličali su i ovako brojnu povorku koja je MANOLU DE LA MONTANJU  zvanog TROFAZNI ispratila na vječni počinak. 

Nakon kazne – smrt spaljivanjem fešta se nastavila na Trgu od oružja uz VIS “Tetra” i Ansambl Toć” . 

Karnevalski žiri u sastavu: predsjednica Maja Uskoković, direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore Koror i članice Ljuba Šljuka i Dijana Dika Saveljić imale su težak zadatak da izaberu najbolje maske. Pored prva tri mjesta, odlučile su da se dodijele i specijalne nagrade i to karnevalskoj  grupi Savjeta roditelja O.Š Njegoš  sa maskom “RAZIGRANI SVEMIR”, zatim PPU „OSMIJEH“ za  maske  MORSKE SASE I RIBICE NEMO kao i djeci okupljenoj u okviru karnevalske radionice Kulturnog centra   koju su vodili Boris i Snežana Radović, za  masku TA TVOJA BARKA MALA. 

Kapo i kraljica karnevala podjelili su pehare  najboljim maskama prema odluci žirija. Pehar za treće mjesto osvojila je najbrojnija karnevalska grupa JPU “Radost” sa maskom TRATINČICE i ALISE U SVIJETU BAJKI. 

Drugo mjesto pripalo je karnevalskoj grupi KARAMPANA i maski PEŠKARIJA, a prvo mjesto karnevalskoj grupi MLADI FEŠTAĐUNI za masku KARAMBOL. Njima je prelazni pehar uručio Vasilija Bajrović u ime karnevalske grupe ZA DEŠPET koja je prošle godine odnijela titulu pobjednika. 

Na prepunom Trgu od oružja održan je koncert Crvene jabuke. 

Program je sa glavne bine vodio novinar Sabrija Vulić. 

Organizator Zimskih kotorskih karnevalskih fešti je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, suorganizaror Turistička organizacija, a pokrovitelj Opština Kotor.

Generalni sponzor Tradicionalnog zimskog kotorskog karnevalska fešti je LUKA KOTOR. Sponzor – HYATT REGENCY KOTOR.

Prijatelji karnevala: Scala santa,  Poslovni centar “Vukšić”, Pomorski muzej Crne Gore Kotor, Crnogorska plovidba, Kotorska suvenirnica, Labud tende, Authentic pub „Bandiera.

Medijski sponzori su: Radio televizija Crne Gore, Radio Kotor, portali: Boka News, Travel Montenegro, Share Montenegro, Kotor.info, Feral Bar.