a

PREDSTAVA ZELENA GORA

PREDSTAVA ZELENA GORA

U cilju podizanja ekološke svijesti i edukacije djece o načinu očuvanja životne sredine nastala je predstava za djecu koja za temu ima ekologiju, očuvanje životne sredine i klimatske promjene, pod naslovom “Zelena gora”.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencija za zaštitu životne sredine, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fond), JP Prirodnjački muzej Crne Gore, JP Nacionalni parkovi Crne Gore i Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore (CETI), a projekat u koprodukciji realizuju Teatar Mladih i JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor.

Predstava će premijerno biti prikazana u Kotoru 10. Juna u 19:30h, a nakon toga u ostalim crnogorskim gradovima.

Predstava će imati edukativni karakter, ali kroz zabavni, emotivni i kritički plan poučavaće djecu o tome šta su klimatske promjene, šta je zaštita životne sredine, koji je način da utičemo na oporavak ekološkog stanja planete i koliko od svakog od nas pojedinačno zavisi zdravlje planete Zemlje, našeg jedinog zajedničkog doma.

Dramski okvir priče prati djevojčicu Goranu koja je na zadatku spašavanja prirode. Gorana je pred izazovom i treba da se suprotstavi svijetu odraslih koji zaboravljajU na važnost očuvanja prirode i njenu vezu sa čovjekom. Priča obuhvata odnos djece i odraslih prema planeti, konzumerizmu, materijalnim dobrima, odnosno svijesti o očuvanju životne sredine, ljubavi  prema živom svijetu, te o neminovnosti globalne međuzavisnosti i zajedničke budućnosti na Zemlji. Na emocionalnom planu predstava dočarava povezanost ljudi i cjelokupnog živog i neživog svijeta, nedovoljnost materijalnog izobilja za sreću, kao i ljubav, zajedništvo i poštovanje kao jedini način za ispunjen i srećan život.

Svi koji učestvuju na projektu imaju za cilj da djeci prenesu ideju da budućnost svih stanovnika naše planete leži u poboljšanju i očuvanju ekološkog stanja i da svako može i treba da da svoj doprinos da naše okruženje bude zdravo.

Po motivima teksta: Mile Mašović Nikolić

Adaptacija: Teatar mladih

Režija: Branko Ilić

Kreativni producent: Branka Femić Šćekić

Igraju: Danica Rajković, Katarina Krek, Lazar Đurđević

Muzika: Ivan Marović

Scenografija: Ivanka Vana Prelević

Kostimografija: Ana Krgović

Autor songova: Dejan Đonović