a

Film DAN ČETRNAESTI Zdravka Velimirovića

Film DAN ČETRNAESTI Zdravka Velimirovića

U kotorskom Kinu “Boka” odmah nakon Prvomajskih praznika biće prikazan dugometražni igrani film “Dan četrnaesti“, jednog od najznačajnijih filmskih, televizijskih i pozorišnih  reditelja  Zdravka Velimirovića, a prema scenariju Borislava Pekića.

Čuvena priča o četvorici zatvorenika koji su zbog dobrog vladanja dobili povremeni otpust u trajanju od 14 dana, njihovo prilagođavanje životu na slobodi i sve dileme pred povratak iza rešetaka, nastala je u produkciji Lovćen filma 1960. godine

Glume: Nikola Popović, Slobodan Perović, Karlo Burić, Dušan Janićijević, Olga Spiridonović, Mira Stupica.

Nakon više od 60.g. Kotorani će biti u prilici da pogledaju digitalno restaurisanu kopiju filma, izrađenu sa originalnog crno-bijelog negativa, koji je skeniran i restaurisan u 2K rezoluciji, u saradnji Crnogorske kinoteke i Jugoslovenske kinoteke.

Prošle godine “Dan četrnaesti” je prikazan u okviru ugledne selekcije Kanski klasici, 74. Međunarodnog festivala u Kanu, dok je prije šest decenija na istom mjestu ova drama bila u trci za Zlatnu palmu, kao jedan od prvih jugoslovenskih filmova u zvaničnoj selekciji.

Film se prikazuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, u četvrtak 05.maja 2022.g od 20 sati.

Ulaz je slobodan.