a

Izložba Utisnuto pamćenje : tragom ćiriličke knjige iz riznice Srpske pravoslavne crkve u Kotoru

Izložba Utisnuto pamćenje : tragom ćiriličke knjige iz riznice Srpske pravoslavne crkve u Kotoru

Kulturni centar ,,Nikola Đurković’’, Gradska biblioteka i čitaonica Kotor organizuje otvaranje Izložbe Utisnuto pamćenje : tragom ćiriličke knjige iz riznice Srpske pravoslavne crkve u Kotoru u četvrtak, 11. 11. 2021. godine u 19 sati u Staklenoj galeriji Kulturnog centra.

Riznica Srpske pravoslavne crkve u Kotoru osnovana je trudom kotorskog paroha Momčila Krivokapića 1971. godine i posjeduje vrijedne zbirke ikona, bogoslužbenih predmeta i odežda, dio dokumenata iz Arhiva SPC u Kotoru i knjige iz Biblioteke SPC u Kotoru, među kojima se ističe zbirka srbulja i najveći fond Biblioteke – legat prvog bokokotorskog episkopa – Gerasima Petranovića.

Predstavićemo nekoliko knjiga koje na reprezentativan način prate složene i često zamršene puteve kojima će se kretati ćirilička knjiga vezana za prostor današnje Crne Gore i Srbije – od prvih rukopisnih knjiga do 1867. godine, kada prestaje period stare i rijetke knjige.

Na otvaranju će govoriti autori izložbe Stanka Janković Pivljanin i Protojerej Nemanja Krivokapić, a otvoriće je Vladimir Bujišić, direktor Kulturnog centra ,,Nikola Đurković”. Biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu, a moći će se vidjeti izuzetno vrijedni primjerci rukopisnih knjiga iz grbaljskih crkava, onih štampanih u Veneciji do izuzetnih ruskih knjiga, štampanih po nalogu ruskih imperatora ̶ između ostalih Petra Velikog i Katarine Velike, koje će prvi put biti dostupne javnosti.

Izložba je rezultat implementacije projekta koji je sufinansiran iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2020. godinu Ministarstva kulture Crne Gore (Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta) .