a

UBRZAJ 2022 U KOTORU

UBRZAJ 2022 U KOTORU

Crnogorski filmski festival o ljudskim pravima UBRZAJ 2022 održaće se 11. i 12. decembra 2022.g. u Kotoru.

Uz moto „Jače od tišine“, XIII izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima biće otvoreno u kinu “Boka” u 18 sati projekcijom filma KORSET (Corsage), austrijske rediteljke Marie Kreutzer.

Priča o Šejli, djevojci koja je tražila zaštitu i nije je dobila, biće prikazana 12. decembra 2022.g  u 12h u kotorskoj Gimnaziji.

Istog dana u Kinu “Boka” planirane su projekcija dva filma i to u 18 sati

“Do daske”, autora Aleksandra Reljića, a u 20 sati

 Za*ebi ovaj posao (F@ck this job).

Ulaz za sve projekcije je slobodan.

Velika je hrabrost i snaga potrebna da se izađe u javnost i progovori o preživljenom nasilju.  Pogledavši bar jedan od ovih filmova pomoći ćemo da se žrtve ne osjećaju  usamljeno i iznevjereno  od institucija koje treba da ih štite.

Prije nego što olako optužimo žrtve da su predugo ćutale potrudimo se da svako od nas podnese odgovornost za ono što smo mogli da uradimo a nismo, i za ono što i dalje možemo da uradimo, a izbjegavamo, misleći da nas se to ne tiče.

Ćutanje je znak odobravanja.  Prekinimo ćutnju. Trebamo biti „Jače od tišine

Ovogodišnje izdanje Festivala podržalo je Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, Opština Kotor, Opština Berane, Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Kulturni centar Berane. Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival, Human Rights Film Network i Crnogorska kinoteka.